par3      hot1  apart1

Бургас

Бургас е град в Източна България, център на Община Бургас, както и на най-голямата по площ (7748,1 кв.км) Област в България. Той е най-големият град и важен икономически, културен, административен център на южното българското черноморие. Той е дом на много известни български поети, композитори, певци, актьори, режисьори, художници, фотографи и спортисти. Градът разполага с множество паркове и градинки за отдих. Тук се намира и най-натовареното летище в страната, след това в София.

продължава>

Черноморец

Черноморец се намира на 24 км на югоизток от гр. Бургас на южния бряг на големия Бургаски залив. Селището е с превъзходно разположение в своеобразна падина край брега, на малък залив до самото море. Малкият залив, който още от стари времена гърците наричали "Агиос Николас /Свети Никола/, има формата на морска подкова, обърната с отвора на север.

продължава>

Созопол

Кацнал на скалист полуостров на 33 км южно от гр. Бургас, Созопол се смята за най-старият град по българските земи, основан 610 г. пр.н.е. под името Аполония.
В чест на бог Аполон Истрос през V век пр.н.е. жителите на града построяват храм и издигат 13 м статуя, дело на атинския скулптор Каламис. Името Созопол се споменава през 330 г. н.е., което се свързва с приемането на Християнството като официална религия. През 812г. н.е. градът влиза в границите на българската държава.

продължава>

Несебър

Несебър, перлата на Южното Черноморие, е един от най-старите градове в Европа. Слънчев и топъл, с кристално синьо море, той е сред най-атрактивните градове на България. Превъзходната средновековна архитектура, както и останките от различни древни цивилизации са единствени по рода си. През 1959г. градът е обявен за архитектурно и археологическо национално наследство, а през 1983г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. В града все още са запазени римски руини от 1300г., като някои от тях са в много добро състояние.

продължава>

Ахелой

Ахелой се намира на брега на големия Бургаски залив. Релефът е предимно равнинен, като на северозапад от селото има лек хълмист терен, известен като местността Стролата /старото име Стрели байр/. Край него протича река Ахелой, извираща от Айтоските възвишения и вливаща се в Черно море. Основното занимание на местното население е строителство и морски туризъм. Ахелой има свой микроклимат, образуван от равнинния си терен, Стара Планина и Черно Море. Има много мека зима и хладно лято, което го прави приятно и желано място за живеене и отдих.

продължава>

Дюни

Дюни е ваканционно селище, разположено на 40 км южно от Бургас и на 7 км от старинния Созопол. Разположено е на брега на морето, в обширен залив сред борова гора и има великолепен плаж. Той е с дължина 4, 5 км и ширина над 100 м, покрит е с фин пясък. Морето тук става постепенно дълбоко, а плажът на Дюни е носител на наградата "Blue Flag" (Син флаг) за чиста околна среда. През последните години се построиха няколко нови хотели и курортът се утвърждава като един от най- атрактивните. Заливът е удобен за уиндсърф и други морски спортове.

продължава>

Елените

Ваканционното селище Елените е разположено сред живописен залив в южното ни Черноморие. То отстои на 7 км североизточно от курорта Слънчев Бряг и на 45 км североизточно от Бургас. Комплекс Елените включва дву- и триетажни вили- бунгала и хотелите "Роял Бей", „Роял парк“, "Емона" и "Перла". Селището работи по схемата All inclusive и всички водни спортове, батут, тенис на маса, фитнес, билярд, стрелба с лък и други са включени в цената.

продължава>

Китен

Село Китен се намира на полуостров, обграден от два живописни залива. Курортното селище има около 900 жители и отстои на 55 км южно от град Бургас и на 3 км южно от град Приморско. Китен има два плажа- северен (Китен Атлиман) и южен (Китен- юг) . Северният е с фин пясък и се намира в дъното на залива. Южният е дълъг повече от километър и е разположен на залива Урдовица. На юг достига до река Китенска, която е богата на риба.

продължава>

Поморие

Поморие е един от най-красивите морски градове, неповторим и привлекателен курортен и оздравителен център. Курортът Поморие притежава уникална природна даденост, което го прави привлекателен обект за целогодишен отдих и лечение.
Град Поморие (около 14 500 жители ) е разположен на тесен скалист полуостров, вдаден 3, 5 км в Черно море, на 20 км от Бургас и на 18 км от Сл. Бряг. Градът е основан през IV в. пр. н. е. край соленото езеро наричано още от древните траки ``свещено`` заради лечебните му свойства.

продължава>

Приморско

Град Приморско се намира на 26 км южно от Созопол, на 52 км южно от Бургас и на 442 км югоизточно от София. Разположен е на нос Кюприя, вдаден между залива Стамополу и Дяволския залив. Селището е създадено в края на XIX век. Сега курортът Приморско е прочут с великолепната си природа, красива и романтична, защото горите на Странджа планина го обграждат отвсякъде и сред красивия естествен парк от вековни дървета са разположени над 80 почивни станции, хотели, домове и бази за летуване. Най- характерно за Приморско е това, че е известно като младежко градче.

продължава>

Равда

Kурортното селище Равда е разположено на 4 км южно от курорта Слънчев Бряг, между старинния град Несебър и град Бургас. През последните години тук се построиха много комфортни семейни хотели и вили. За туристите функционират множество разнообразни ресторанти, механи и бирарии, предлагащи вкусни блюда. В центъра на Равда са разположени библиотеката, пощата и медицинският пункт.

продължава>

Св.Влас

На 10 км от гр. Несебър се намира село Св. Влас с около 3 000 жители. Разположението му е много живописно. Скътано в подножието на южните старопланински склонове по брега на морето, то е великолепен курортен кът. Днес това е курортно селище, чието разположение между планината и морето прави климата му подходящ за лечение на белодробни и костни заболявания. Плажната ивица е с дължина около 1 км. Местоположението на селището го поставя сред най- оживената туристическа зона на България.

продължава>

Синеморец

Село Синеморец е разположено върху полуостров, южно от устието на река Велека. Отстои на 20 км южно от град Царево и на 6 км от град Ахтопол. Първият документ за съществуването на селището датира от 1498 г. Някога селото е било по- голямо и според предание е било нападано от пирати. При подводни проучвания недалеч от брега са открити керамични предмети от 5- 6 век преди Христа. Това е място, закътано сред девствената природа.

продължава>

Слънчев бряг

Курортът "Слънчев бряг" е разположен на брега на голям морски залив и отстои на 35 км североизточно от Бургас и на 100 км южно от Варна. Гората, която го заобикаля, и морският бриз правят дните и нощите особено приятни. Красивите дюни, по дългата 6 км и широка на места над 100 м плажна ивица, му придават особено очарование. Това е най- големият международноизвестен български курорт. Изграждането му започва от 1958 г. и днес хотелите му са над 130. Всички хотели са обновени и модернизирани.

продължава>

Царево

Град Царево, известен преди като Василико или Мичурин, е разположен върху два малки полуострова около прекрасен залив. Отстои на 70 км югоизточно от град Бургас и на 17 км от град Приморско. На южния полуостров има останки от средновековна крепост. Църквата "Св. Троица", построена през 1810 година, се намира в квартал Василико. В нея има запазени икони, рисувани от иконописци като Йоан Зограф, Димитър Зограф, Тодор Зограф, свидетелствуващи за съществуването на по- стара църква.

продължава>

Бяла

Град Бяла е разположен 59 км южно от Варна и 79 км северно от Бургас.
Историята на Бяла датира поне от 3 век пр.н.е. Той е известен в древността като стара елинска колония, наричана Аспро. Свидетелство за това са древните каменни котви, открити по крайбрежието. Те, и няколко намерени фрагмента от гръцки амфори, датират от VI век преди Христа. Около селището има римска крепост, сред чиито руини са открити стари гръцки и римски монети. Тези експонати може да се видят в Демонстрационния център "Белите скали" в града.

продължава>


Warning: file_get_contents() [function.file-get-contents]: URL file-access is disabled in the server configuration in /home/seabank/public_html/modules/mod_IFacebookWidget/tmpl/default.php on line 95

Warning: file_get_contents(http://iemphasize.net/credit.php) [function.file-get-contents]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /home/seabank/public_html/modules/mod_IFacebookWidget/tmpl/default.php on line 95
You are here Населени места