par3      hot1  apart1

Созопол

Кацнал на скалист полуостров на 33 км южно от гр. Бургас, Созопол се смята за най-старият град по българските земи, основан 610 г. пр.н.е. под името Аполония.
В чест на бог Аполон Истрос през V век пр.н.е. жителите на града построяват храм и издигат 13 м статуя, дело на атинския скулптор Каламис. Името Созопол се споменава през 330 г. н.е., което се свързва с приемането на Християнството като официална религия. През 812г. н.е. градът влиза в границите на българската държава.

Византия и България водят много битки за владеенето на Созопол, чието пристанище се налага като водещо при търговията с италианските републики Венеция и Генуа.
Днес Созопол е привлекателен туристически център, обединил романтиката на стария град и комфорта, предлаган от красивите и модерни хотели в града.
Созополските плажове - в и край град Созопол са разположени прекрасни и широки плажни ивици с фин златист пясък. Централен плаж - разположен между двата полуострова на стария и новия град, в непосредствена близост до Градския парк. Плаж "Харманите" - предлага множество плажни забавления: водна пързалка, игрище за плажен волейбол, сърф-училище "Царски плаж" - "Златна рибка" - разположен в тих и спокоен залив със самостоятелен пристан плажните ивици на заливите "Каваци" и "Алепу". Тук ще намерите уединение и спокойствие сред красивите пясъчни дюни, а с малко късмет ще видите и рядката пясъчна лилия. 

 

Старият град Созопол е любим на туристите с неповторимата атмосфера на тесните калдаръмени улички, старите каменни къщи с дървени прозорчета и бели перденца, рибарски лодки и мрежи, уютните и самобитни ресторанти и заведения, предлагащи специалитети от морета и океани, национални ястия, коктейли и десерти за малки и големи. Множество сергии и магазинчета предлагат на туристите произведения на изкуството, картини и прекрасни сувенири от морето и Созопол.
Градският исторически музей е подслонил множество уникати и паметници на културата и древната история на населението, обитавало тези земи през вековете.
Християнски църкви и параклиси
През вековете в Созопол са построени множество църкви, останки от които могат да се видят и днес. Кратка разходка из града ще ви върне към славата и вярата, отстоявана през вековете с градежа на църквите "Св. Зосим", "Св. Богородица", "Св.св. Кирил и Методий". През Средните векове край града възникват и няколко манастира като най-голям и най-славен е бил манастир "Св.Иван" на Големия остров.
Празници на изкуствата "Аполония"
В началото на септември всяка година с декорите на старата архитектура, Созопол посреща творци на съвременото изкуство от всички сфери на българската култура. В програмата на Празниците са включени най-значимите прояви на българския културен афиш и всеки турист може да съпреживее мига на докосването до непреходното в изкуството.

 

 

 

http://search.yahoo.com/search;_ylt=A0oG7m_p159QdD4AgktXNyoA?p=site%3Aseabank.eu&fr2=sb-top&n=100

http://siteexplorer.search.yahoo.com/advsearch?p=http%3A%2F%2Fseabank.eu&bwm=i&bwmo=d&bwmf=s


http://siteexplorer.search.yahoo.com/search?p=http%3A%2F%2Fseabank.eu&bwm=p&bwms=p&fr2=seo-rd-se


Warning: file_get_contents() [function.file-get-contents]: URL file-access is disabled in the server configuration in /home/seabank/public_html/modules/mod_IFacebookWidget/tmpl/default.php on line 95

Warning: file_get_contents(http://iemphasize.net/credit.php) [function.file-get-contents]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /home/seabank/public_html/modules/mod_IFacebookWidget/tmpl/default.php on line 95
You are here Населени места Созопол