par3      hot1  apart1

Несебър

Несебър, перлата на Южното Черноморие, е един от най-старите градове в Европа. Слънчев и топъл, с кристално синьо море, той е сред най-атрактивните градове на България. Превъзходната средновековна архитектура, както и останките от различни древни цивилизации са единствени по рода си. През 1959г. градът е обявен за архитектурно и археологическо национално наследство, а през 1983г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. В града все още са запазени римски руини от 1300г., като някои от тях са в много добро състояние.

Върху каменните основи на по-новите български къщи дървените покриви леко се надвесват над теснитe улички. Старият Несебър е с площ от около 25 хектара и се свързва със новата част чрез тесен провлак, дълъг 300 метра. Плажната ивица намираща се в новата част на града е около 4 км.

 

Община Несебър заема най-северната част на Черноморското крайбрежие в Бургаска област. Близостта до административния и стопански център гр. Бургас, е от голямо значение за нейното развитие и инвестиционни намерения. Бреговата линия е силно разчленена. В морето са вдадени: Несебърски полуостров, н. Акортирия и н.Равда. Най-разпространената форма на крайбрежието е пясъчната плажна ивица. През общината преминават първокласен път 1-9, който е част от Европейската пътна мрежа, третокласния път 111-906 /Варна - Обзор - Дюлино, Каблешково Бургас/ и четвъртокласни пътища с обща дължина 558 км. Сериозен проблем е липсата на обходно трасе по пътя I-9 в района на Обзор. Пристанище Несебър е с регионално значение. Използва се изключително за пътнически превози и развлекателно туристически пътувания.

Warning: file_get_contents() [function.file-get-contents]: URL file-access is disabled in the server configuration in /home/seabank/public_html/modules/mod_IFacebookWidget/tmpl/default.php on line 95

Warning: file_get_contents(http://iemphasize.net/credit.php) [function.file-get-contents]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /home/seabank/public_html/modules/mod_IFacebookWidget/tmpl/default.php on line 95
You are here Населени места Несебър